Lepas dah berpuluh tahun kemudian baru la saya dapat rasa balik roselle ni. Tak macam dulu, sekarang ni roselle ni dah popular cuma samada kita perasan dengan tak jer.
First time try buat jus roselle tak menjadi, sebab tertidor masa tengah masak, sedar-sedar dah hangit atas dapur. Nasib baik la time ni buka buah yang tanam sendiri tapi beli dari pasar malam. Second time cuba dengan hasil kutipan yang pertama pokok roselle saya…
![]() |
Ini hasil kutipan pertama pokok roselle, banyak la jugak ada lebih 20 biji. |
…tapi hasilnya tak lah seperti yang diharapkan sebab ada rasa-rasa getah sikit pada air roselle yang dah jadi tu. Rasanya mungkin sebab saya campurkan kelopak atas dan kelopak bawah buah roselle yang sedikit bergetah sekali gus sebab tu la rasa dia macam tu. Third time saya improvise sikit, kali ni saya tambah sedikit kayu manis & bunga cengkih masa masak jus roselle, hasilnya memang seperti yang diharapkan, tak der lagi rasa getah.
Ok ni cara nak buat jus roselle ni :
Bahan-Bahan :
Cara-Cara ;
- 20 biji Buah roselle – ambil kelopak bunga sahaja dan bersihkan, biji dibuang.
- 1 liter air.
- 1 cawan gula
- 1 btg kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak selama 20 – 25 minit api sederhana atau sehingga campuran kelihatan agak sedikit likat.
- Biarkan sejuk , buang kayu manis dan bunga cengkih dan simpan pati roselle sehingga hendak diminum.
- P.S :Jangan buang kelopak roselle yang telah dimasak tadi sebab itu lah bahagian yang paling sedap sekali untuk dimakan.
![]() |
Roselle yang dipetik untuk dibuat pati / jus. |
No comments:
Post a Comment